Αλλάζοντας θέση, αλλάζει η θέα.

« Ζουλού το ψευδώνυμο, Ηλιάννα το όνομα, πρώτη μαθήτρια, από τα 18 φοιτήτρια ιατρικής, τρίτη στο πανεπιστήμιο Αθηνών και με ένα παιδί, το οποίο απέκτησε σε ηλικία 19 ετών. Το παιδί είμαι, ήμουν, όπως επιθυμείτε δείτε το, το παιδί, τέλος πάντων, εγώ.

Η γιαγιά ήταν και εκείνη γιατρός, ανειδίκευτη, δεν άσκησε ποτέ το επάγγελμα, είχε τις κόρες της, έτσι έλεγε, δεν ήταν όμως αυτό, η γιαγιά δεν θα μπορούσε ποτέ να βγάλει χρήματα από την επιστήμη της ιατρικής, σα να μην της επιτρεπόταν, είχε γεννηθεί για να είναι μπερδεμένη και μπλεγμένη μέσα σε καθήκοντα για τα οποία ούτε ευθυνόταν αλλά και από τα οποία δεν είχε ποτέ αποφασίσει να απεμπλακεί.

Ο παππούς που μέχρι τη σύνταξη δούλευε στο νοσοκομείο, ήταν ψυχίατρος, όταν επέστρεφε κλεινόταν στο μυστικό δωμάτιο, όπως έμαθα, σε μεγάλη ηλικία, προοριζόταν για τη μητέρα μου, θα το έκανε δώρο στην μοναχοκόρη του την ημέρα που θα έμπαινε στο πανεπιστήμιο αλλά λίγους μήνες πριν και με την ανακοίνωση πως ήταν έγκυος, αγνώστου πατρός, όλα άλλαξαν.

Ο παππούς έπαψε να μιλά στην γυναίκα και στην κόρη του. Το μόνο που έκανε κοινό με τη γιαγιά ήταν που πρόσεχε εμένα, και μονάχα τα μεσημέρια κοιμόταν στο κρεβάτι τους για να βλέπω πως είναι μαζί, κατά τα άλλα δεν είχαν καμία επαφή.

Εγώ τους διέλυσα και τους κράτησα δεμένους , αυτή ήταν η σκέψη μου για πολλά χρόνια, ώσπου γνώρισα εκείνον που αργότερα θα έλυνε τα μάγια των ανδρών που φεύγουν και κατάλαβα πως δεν είχα καμία δύναμη σε τίποτα από όλα όσα έμοιαζε να κινώ με τα μικροσκοπικά μου τότε χέρια .

Ίσως το μοναδικό που θα μπορούσε να μου χρεωθεί θα ήταν η ευθύνη που έχουμε σε σχέση με την επιθυμία μας για ζωή από τη στιγμή που σχηματιζόμαστε σαν έμβρυα, που τέλος πάντων δεν έχουμε καν ιδέα πως λειτουργεί.

Αλλά πιστέψτε με, αυτή η επιθυμία λειτουργεί αυτόματα δίχως καν να της δίνουμε σημασία.

Όταν όμως ξεκινήσουμε να αισθανόμαστε και να παρατηρούμε την ενέργεια της πάνω μας και μέσα μας, κάπως όλα, όσα κοιτούσαμε πριν, αλλάζουν.

Είναι σα να καθόμαστε σε διαφορετική πλευρά του βουνού και ξαφνικά να συνειδητοποιούμε πως υπάρχει και άλλη θέα.»

64 views0 comments

6908448439

©2020 by Souzana_Anna_Papafagou. Proudly created with Wix.com